Lezingen en workshops op maat

Podiumbeest noemen ze dat toch? Ik spreek graag, presenteer met liefde en krijg bakken met energie van het verzorgen van een workshop. Gaat het over ondernemerschap, social design, duurzaamheid, of een combinatie? Lezingen en workshops maak ik op maat! Get in touch!

Workshop ‘Design Thinking’

Brink Groep, 20 december 2016

In een energieke 45 minuten maakten de medewerkers van Brink Groep kennis met de basis principes van design thinking. Ik coachte hen bij het doen van de Marshmallow Challenge: een high-speed creatieve bouwwedstrijd die deze andere manier van werken blootlegt: multidisciplinaire teams, iteratieve product ontwikkeling en de kracht van het proces faciliteren.

Co-creatie inloopmarkt ‘Meekleuren aan Kloostervelden’

Kloostervelden – Providentia, 5 november 2016

Kloostervelden is een bijzondere wijk, mensen met een beperking en/of epilepsie en mensen zonder beperking wonen hier samen. De wijk is in ontwikkeling en daar hoort een inrichtingsplan voor de openbare ruimte bij. Tijdens een inloopmarkt op het terrein gingen we op een creatieve manier met alle bewoners het gesprek aan. We inventariseerden loop- en fietsroutes, wandelpaden, wensen voor sfeer en beleving van het groen en behoeftes voor voorzieningen op het terrein. Het terrein kwam alvast een beetje tot leven en de eerste ontmoetingen tussen bestaande en nieuwe bewoners zijn een feit!
Co-creatieve inloopmarkt in samenwerking met Verhoeven | de Ruijter en Jesse Poppema.

Workshop ‘Samen Vergroenen’

Symposium Lions & Duurzame Leefomgeving, 12 november 2016

Verduurzamen: er wordt zo veel over gesproken, maar wat kun je nu eigenlijk zelf betekenen in dit maatschappelijke vraagstuk? Op wat voor manieren kunnen we gezamenlijk zorgen voor meer vergroening in onze leefomgeving? Aan de hand van twintig inspirerende en prikkelende voorbeelden gingen Lions service clubs uit het hele land hun eigen groene initiatief ontwikkelen, projecten voor bewustwording tot concrete gedragsverandering. Wie helpt er mee met de uitvoering van een ‘nursery’ voor jonge plantjes op een grijs bedrijventerrein?
Workshop in samenwerking met Philippe Rol.

Workshop ‘Develop Your Idea’

Skillslab TU/e, 21 september 2016

Je idee doorontwikkelen tot product en het uiteindelijk op de markt zetten: een droom van veel ontwerpers. Maar stiekem blijkt dat avontuur vaak een stuk moeilijker dan je dacht. Voor het Skillslab van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde ik een workshop ‘Develop Your Idea’: een avond met veel praktische tips en worksheets om jouw idee klaar te maken voor de markt. Deelnemer Daphne Muller zei over de avond: “Je wist je verhaal op zo’n energieke, positieve en hele eerlijke toon te brengen! Je inspireerde me door ons mee te nemen in je reis waarin je ons enorm veel praktische tips mee wist te geven.”

Workshop ‘Co-creatie in vastgoed’

NRP Academie (National Renovatie Platform), 20 september 2016

Voor de module ‘Vernieuwen’ binnen de NRP Academie ontwikkelde ik een workshop over co-creatie voor professionals werkzaam bij vastgoed ontwikkelaars, woningcorporaties en architectenbureaus. De wereld verandert, rollen verschuiven en steeds meer partijen willen inspraak in renovatie en transformatie processen. Maar hoe manage je al die stakeholders en welke input is wanneer gewenst? Door verschillende tools en oefeningen kregen deelnemers meer inzicht in het speelveld aan stakeholders, leerden zij de eindgebruiker beter begrijpen en reflecteerden ze op hun eigen rol binnen een co-creatief proces.

Presentatie ‘Placemaking for Business Parks’

POM excursie bij Flight Forum, 21 maart 2016

Samen met Marianne Verhoeven van stedenbouwkundig bureau Verhoeven | De Ruijter presenteerde ik op het Flight Forum onze methodiek ‘Placemaking for Business Parks tijdens de POM excursie omtrent beveiliging van bedrijventerreinen’. Deze methodiek hebben we ontwikkeld naar aanleiding van het sociaal-ruimtelijk onderzoek dat we uitvoeren op het Flight Forum. ‘Placemaking for Business Parks’ biedt een handvat om de eigenschappen van bedrijventerreinen te onderzoeken, interventies te ontwerpen en een strategie voor de toekomst te ontwikkelen.

Opening ‘This Changes Everything’

Van Abbemuseum, 3 december 2015

Ik verzorgde de opening bij de documentaire This Changes Everything naar het gelijknamige boek van Naomi Klein. De documentaire is een krachtige poging om de gevolgen van klimaatverandering voor te stellen en portretteert gemeenschappen aan de frontlinies; van Montanas ‘Powder River’ bekken tot de Alberta teerzanden. Iedere gemeenschap strijdt op haar manier voor een duurzamere manier van omgang met natuur en omgeving. Om de ‘ver van je bed show’ meer handen en voeten te geven, verzorgde ik een presentatie over verschillende duurzame initiatieven en projecten in Eindhoven.

Presentatie SUR+ voor serviceclub Lions

Lionsclub 6211 Maastricht, 21 november 2015

Veel serviceclubs in Nederland leveren een vrijwillige bijdrage aan lokale voedselbanken. Het SUR+ project kan daarom een mooie dosis inspiratie bieden hoe jonge ondernemers met dezelfde doelstellingen aan de slag gaan en hoe innovatie een plek kan krijgen in de voortdurende uitbreiding van het netwerk van voedselbanken. Tijdens de chartermiddag van Lionsclub 6211 in Maastricht presenteerde ik het SUR+ project.

Lezing Social Entrepreneurship

Global Entrepreneurship Week Maastricht, 19 november 2015

Sociaal ondernemerschap: een balans vinden tussen je kwaliteiten, je passie, waar de wereld behoefte aan heeft en ook nog geld verdienen. Tijdens de Global Entrepreneurship Week inspireerde ik ruim 50 internationale studenten in de St. Janskerk in Maastricht door mijn ervaringen te delen als ontwerper en ondernemer met een duurzame visie.

Food waste: breaking the habit

TEDx Maastricht, Vrijthoftheater Maastricht, 12 oktober 2015

Jaarlijks verspillen we in Nederland €4,6 miljard aan voedsel. Dat gebeurt in de gehele voedselketen, van producent tot transport, van supermarkt tot consument. Veel gekke groentes en misvormd fruit bereikt eigenlijk nooit de schappen en gaat al verloren in de agrarische sector. Mijn TEDx talk in Maastricht geeft meer uitleg over het SUR+ project, maar roept ook consumenten op om andere keuzes te gaan maken tijdens het boodschappen doen. Zo kunnen we voorkomen dat iedere consument 155 euro per jaar verspild aan voedsel.

Creatieve klantbeloftes Strukton

Workshop voor Strukton, 2 september 2015

In opdracht van Strukton Worksphere hebben we bij Tante Netty een creatieve workshop ontwikkeld voor Strukton medewerkers. Samen gingen we verkennend aan de slag met de huidige klantbeloftes en bedachten we een aantal frisse ideeën om hier meer draagvlak voor te creëren binnen het bedrijf.