Nestelkeien

Sustainability   |   mei 2016

Het zijn huisjes, nestelplekken, rustpunten, lunchbankjes en klimrekken. Het zijn Nestelkeien, keien, maar dan anders. Nestelkeien zijn insectenmeubels: meubels voor in de publieke ruimte maar insectenhotel tegelijkertijd. Ze brengen mensen en insecten dichter bij elkaar. Want eigenlijk zijn insecten hele nuttige dieren voor ons ecosysteem, zo zorgen bijen voor de bestuiving van onze planten en gewassen. Nestelkeien geven insecten een plek om te overwinteren en nestelen in een stedelijke context.

Deze keien zijn gemaakt van geperforeerd cortenstaal en hebben allemaal een verrassende vulling. Pijnboomschors, boomstronken of holle rietstengels, iedere kei heeft zijn eigen groep bewoners. Zo vinden lieveheersbeestjes juist pijnboomschors fijn en metselbijen juist bakstenen met wat spleten.

Nieuwsgierig? Dat komt goed uit, want de gaten zijn precies groot genoeg om even naar binnen te spieken, maar precies klein genoeg om de insecten lekker hun ding te laten doen. Nestelkeien is een familie van vijf unieke objecten. Allemaal net even anders, met een andere materiaalvulling, een andere bewoner en een andere functie voor voorbijgangers. Iedere kei staat op zichzelf. De Nestelkeien kunnen als familie van 5 geplaatst worden in iedere willekeurige opstelling, in een groepje of juist in de lengte langs de weg, maar voor kleinere locaties kan ook gekozen worden voor een opstelling van 2 of 3 keien.

Opdrachtgever: inschrijving voor BeeWare040 prijsvraag
Samenwerking met: Philippe Rol